Importer win i szampanów z Francji

Facebook

";

Cykoria w dwóch wcieleniach

cykoriaPóźnojesienne i zimowe warzywo. Chrupiące  i lekko gorzkawe w sałatce albo jako danie główne - zapiekane z szynką w beszamelu. Wczoraj otworzyliśmy sezon na cykorię prostą ale znakomitą sałatką: całe listki wrzucamy do salaterki, dodajemy pokrojone na plasterki jabłko, pokruszone orzechy włoskie oraz kawałki sera typu Fourme d'Ambert lub Bleu d'Avergne i polewamy sosem vinegret zrobionym z dużą ilością musztardy z Dijon. Sałatce towarzyszyło wino z Langwedocji Ampelosaurus Terroir de dinosaures Anne de Joyeuse 2008 leżakowane w dębowych beczkach.

Wersja zapiekana jest zimowo rozgrzewająca i kalorycznie poprawiająca nastrój :) Zaczynamy od podduszenia cykorii na patelni, na maśle, na malutkim ogniu (ponieważ łatwo się przypala). Dusimy całe główki, jeśli są zbyt duże przekrajamy je wzdłuż na pół. Kiedy cykoria zmięknie przekładamy ją do naczynia żaroodpornego, owijając lub przekładając plasterkami szynki. Całość polewamy zrobionym w miedzyczasie sosem beszamelowym doprawionym solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Trochę sera gruyer na wierzchu nie zaszkodzi, ale nie jest obowiązkowe. Zapiekamy w gorącym piekarniku do zrumienienia. A podajemy w towarzystwie:

alzackiego Pinot Blanc Fût de chêne Jean-Louis et Fabienne Mann 2004

lub

Muscadet Domaine de la Moutonnière 2009 z Doliny Loary